Lise eğitiminin zorunlu kısmının 4 yıldan 2 yıla düşürülebileceği yönündeki iddialar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı iddia edilen 2+2 ve 3+1 gibi yeni eğitim modelleri tartışmaları beraberinde getirdi. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, düzenlemeyle ilgili şu an net bir karar alınmadığını vurguladı.
SÜREÇ İZLENİYOR, RAPORLAR İNCELENİYOR
AK Parti Grup Toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tekin, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de ortalama eğitim süresiyle ilgili ulusal ve uluslararası verilere bakıyoruz. Bu konudaki kamuoyu taleplerini de dikkate alıyoruz. Şu anda herhangi bir karar alınmış değil, sadece tartışmaları ve hazırlanan raporları değerlendiriyoruz.”Bakan Tekin, sürecin bilim insanları, öğretmenler ve bakanlık birimleri tarafından çok yönlü analiz edildiğini, elde edilen bulgular doğrultusunda gerekirse ilgili siyasi birimlerle paylaşım yapılacağını ifade etti.
2+2 VEYA 3+1 MODELİ NE ANLAMA GELİYOR?
Eğitim sisteminde köklü bir değişiklik anlamına gelebilecek olan 2+2 ya da 3+1 modeli, temel olarak lise eğitiminin kademelere ayrılması anlamına geliyor. Bu kapsamda:2+2 modeli: İlk 2 yıl temel dersler, sonraki 2 yıl ise mesleki veya akademik yönlendirme
3+1 modeli: İlk 3 yıl zorunlu temel eğitim, son 1 yıl ise tercihe bağlı uzmanlık alanı eğitimiBu sistemlerin hayata geçmesi durumunda bazı öğrencilerin 2 yılda mezun olma hakkı kazanabileceği öne sürülüyor.
HENÜZ RESMİ BİR KARAR YOK
Tartışmalar sürerken Milli Eğitim Bakanlığı'nın herhangi bir resmi düzenleme ya da yasa teklifini kamuoyuna sunmadığı, yalnızca mevcut sistemin etkinliği üzerine değerlendirme yaptığı öğrenildi.Yusuf Tekin’in açıklamaları, iddiaların henüz taslak aşamasında olduğunu ve herhangi bir kararın alınmadığını net bir şekilde ortaya koydu.Kaynak - Haber Merkezi