Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ile savaşını sürdüren Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımları bir kez daha uzatma kararı aldı. AB Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı istikrarsızlaştırıcı eylemleri nedeniyle ilk kez 2014’te başlatılan yaptırımların, 31 Ocak 2026’ya kadar geçerli olacağı bildirildi.
KISITLAMALAR 2022’DE GENİŞLETİLDİ
Açıklamada, Şubat 2022’de başlayan işgalin ardından yaptırım kapsamının ciddi şekilde genişletildiği hatırlatıldı. Genişleyen yaptırım yelpazesi, enerji sektöründen finansal işlemlere, sanayiden teknolojiye kadar birçok alanı kapsıyor.
AB'NİN YAPTIRIM PAKETİ NEYİ KAPSIYOR?
AB tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar şu alanlara yayılıyor:Ticaret ve finansal işlemler
Petrol, kömür ve diğer enerji ürünleriSanayi ve ileri teknoloji ürünleri
Çift kullanımlı (askeri ve sivil) ürünlerLüks tüketim malları, altın ve elmasDeniz yoluyla taşınan ham petrolün ithalatıSWIFT ödeme sisteminden bazı Rus bankalarının çıkarılmasıBazı Rus medya kuruluşlarının faaliyetlerinin askıya alınması
17. YAPTIRIM PAKETİ HAYATA GEÇİRİLDİ
AB, savaşın başladığı 2022 yılından bu yana Rusya’ya karşı 17 farklı yaptırım paketi uygulamaya koydu. Yaptırımların her altı ayda bir gözden geçirildiği ve mevcut koşullar çerçevesinde süresinin düzenli olarak uzatıldığı belirtiliyor.
KRİZİN BAŞLANGICI 2014’E UZANIYOR
Rusya ile AB arasındaki ilk büyük kopuş, 2014 yılında Kırım ve Sivastopol’un ilhakıyla yaşandı. Bu tarihten itibaren devreye giren ekonomik yaptırımlar, günümüzde daha da sertleşerek sürdürülüyor.Kaynak - Haber Merkezi